Mina ensamma jular

Så många julaftnar som jag har suttit hemma själv, och till delar gör jag det fortfarande (mer om det längst ner här) … och jag har lärt mig, för varje år, att det går bra, att det är okej. I början kändes det skamligt att prata om det, det var kanske för 15 år sedan idag? Nu är det inte ett dugg förenat med skam även om många som sitter själva på julafton kan känna av ett sånt styng.

Jag vet att det är en massa ambitioner inför julhelgerna men det blir inte alltid som man vill att det ska bli. Julen är inte farlig att vara själv på. Kom ihåg att det finns rätt många familjer och släkter som sitter och önskar att de slapp allt jävelskap.

Här är några tips …

Vägra åka – mys hemma

Är du en av alla som åker fram och tillbaka på julafton för att hinna med allt och alla? Stanna hemma och bjud eventuellt in alla andra att fira julafton hos er den här julen. Att åka fram och tillbaka kors och tvärs skapar ingen julefrid utan bara stress. Den viktiga frågan är: Vad vill jag egentligen?

Öppna upp ditt hem

Lägg upp ett meddelande på Facebook eller Instagram och bjud in till en jullunch eller fika på julafton. Knytkalas är perfekt. Be gästerna att köpa en julklapp för 100 kronor och kör julklappsspelet. Kanske har du en trevlig granne som lever ensam, knacka på och fråga om hen vill komma över. Delad glädje är dubbel glädje.

Var hundvakt i jul

Många reser bort i samband med julhelgen och uppskattar hjälp med att ta hand om hunden, eller katten. Tänk vilken mysig start på julafton att ta en lång skogspromenad med en fyrbent vän, sedan har du sällskap resten av julafton.

Erbjud dig att vara tomte

Många familjer i din omgivning kommer garanterat att bli överlyckliga att en tomte kommer på besök. Du får en chans att hjälpa till samtidigt som du får massor av julkänsla och sällskap. Kanske bjuds du att stanna kvar på en glögg.

Besök en kyrka

Även om du inte är troende kan ett besök i en kyrka ge en fin julkänsla. Hör kyrkklockorna ringa, lyssna på historien om julevangeliet och hitta varm gemenskap. På Svenska kyrkans hemsida www.svenskakyrkan.se kan du se vad arrangeras i en kyrka nära dig.

Se julafton som en vanlig dag

Sov länge, ät en god frukost och ta en långpromenad eller ett träningspass. Ät en god lunch med en vän, ute eller hemma. Se på en härlig julfilm. Ring någon du bryr dig om och önska god jul. Telefonsamtal är fina när ensamheten känns påtaglig.

Var volontär i jul

Att hjälpa andra skänker glädje samtidigt som du slipper vara ensam. Kanske har du någon äldre person som skulle uppskatta ditt sällskap, eller sök upp en lokal grupp som hjälper äldre. Kontakta din kommun eller Äldrekontakt som finns i 28 kommuner runt om i landet. Flera ideella organisationer ordnar alternativa jular dit man är välkommen att fira, eller hjälpa till att arbeta som volontär.

Idag firar jag och min pappa jul tillsammans. I alla fall i tre timmar. Då klär vi upp oss och så äter vi lunch på en fin restaurang i Stockholm med julstämning som fyller hela det rummet. Sedan åker jag hem, lagom till Kalle Anka sjunker jag ner i soffan och tänker att en dag, någon gång, så kommer jag och döttrarna att kunna sjunka ner tillsammans igen. Men inte nu. Och det är bra det också.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *