Hur hanterar jag kollegor som gnäller?

Att vistas i miljöer där det pågår gnäll och ett lågintensivt klagande eller att vistas runt skitsnackare och pessimister kan ta död på vilken motivation eller glädje som helst. Dessutom skapar gnäll en grogrund för stressrelaterade problem och minskar dessutom produktiviteten på jobbet. Alltså: gnäll kostar pengar.

Något måste göras för att rädda sig själv och som bekant kan man inte ändra på någon annan så jobbet hamnar i ens eget knä och här är listorna på vansinnigt smarta saker att ta tag i nu. Direkt.

Fem smarta tips för hur jag kan hantera en gnällspik

– Ta reda på varför det måste gnällas? Vad är det som gör att hen är så negativ till allt? Om man får reda på det som ligger bakom är det lättare att hantera (kan vara att hen inte trivs helt enkelt).
– Hitta en liten positiv sak. När personen pratar, försök hitta en liten bra sak och fånga den och avled, dvs fortsätt prata om just det där lilla positiva. 
– Avbryt och fråga helt enkelt om hen kan berätta någonting som är bra. Förklara att du blir trött på att höra om allt det negativa.
– Om du orkar stå kvar (jag tycker att man ska gå omgående och rädda sig själv men om man orkar stå kvar … gör det) Låtsas som att du inte bryr dig alls. Tänk på något annat och låt det passera medan du tänker på något eget.
– Gå därifrån. Undvik dem till varje pris. Du kan inte ändra på dom. Bara på det egna beteendet.

Fem smarta tips på hur jag kan hantera en skitsnackare

– Min egen väg är ju att helt enkelt säga att det inte är okej. För det är inte okej.
– Studier visar att 55 % av de som lyssnar på en skitsnackare associerar de negativa egenskaperna med den som berättar. Det kan man upplysa kollegan om.
– Börja inte värdera genom att gå in och försvara personen som man snackar skit om. Här är det viktigaste att få kollegan att inte prata skit om någonnågot sätt. Oavsett anledning.
– Börjar det snackas skit i kafferummet kan man lämna för att rädda sin egen energi, den som behövs för en bra dag på jobbet.

Jordgubbarna på bilden har inget med gnäll att göra. Tvärtom kan de kanske få någon att glömma bort att gnälla.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *