Vad gör dom i Tromsö?

Mängder av tips på hur vi ska klara hösten staplar sig på varandra. Ska vi må bra på jobbet och utanför så ska vi träna, hitta dagsljus, vi ska äta mera frukt, ha mer sex (!) och unna oss en ledig dag. Allt låter självklart. Men forskning och studier visar faktiskt att det i första hand handlar om vår attityd och inställning till hösten

Vår attityd spelar större roll än vi tror. Och går vi in i hösten och redan nu fasar över mörker och regn och det enda vi har att se fram emot är nästa sommar, då kommer hösten att bli precis så deppig som vi föreställer oss den. 

Stanford University bestämde sig för att kolla varför dom som bor i Trömsö inte var deppigare på vintern än de som bodde på solkusten och man kom snabbt fram till att Tromsöborna hade en helt annan attityd till vintern än vad kanske många av oss har. Man såg fram emot vintern! Pratade om hur mysigt det skulle bli och vilka fester man skulle planera och gå på, festivaler och att man kunde åka skidor i mörkret (de har ändå två månader utan någon sol – ALLS).

Attityder spelar så stor roll. WHO har bland annat kommit fram till att människor med en negativ attityd till att åldras förkortar sina liv med i genomsnitt 7,5 år. Eller tvärtom; med en positiv attityd kan man leva 7,5 år längre?

Det är exakt detta som jag fokuserar på när jag skriver och föreläser, att vår attityd är så viktig. Men om man ändå avskyr hösten? Vad gör man då?

Nästa inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *