Hur gammal känner du dig som?

Åldrandet är ju olika för oss alla. En del gillar att bli äldre, en del gör det inte. En del, som min pappa som är 85 år, känner sig för alltid yngre och kan inte begripa varför omvärlden inte ser vad de känner.

För min egen del kan jag fortfarande bli förvånad över att man inte ber mig visa legitimation på Systembolaget för jag känner mig som 25. Eller ja, kanske 35 då. Men ändå! Jag känner mig inte som min ålder och nu visar det sig vara ett alldeles utomordentligt förhållningssätt för att må bättre. Dessutom visar forskning (bland annat av Markus Wettstein, forskare i psykologi och åldrande vid Universität Heidelberg i Tyskland) att jag inte är helt knäpp att känna som jag gör. Vår subjektiva ålder, hur gamla vi känner oss, är sällan densamma som vår verkliga ålder.

Man följde 5000 personer i tre år för att undersöka hur hälsan påverkades av att man upplevde sig vara yngre … eller äldre än den faktiska åldern. Hos dem som kände sig yngre minskade de skadliga effekterna av stressen och den funktionella hälsan försämrades INTE lika mycket som hos dom som kände sig gamla.

Så. Ju äldre man är, desto fler hälsofördelar kommer med känslan av att vara yngre.

Jag älskar sån här smart forskning. Och jag älskar att det går att kommentera här nu. ENKELT.

Därför undrar jag … hur gammal känner du dig?

Bilden är på mig för länge länge sedan. Och på min finaste morbror.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *