Fråga alltid varför

Idag var jag på ett ställe och skulle hitta ett shampo för håret. Jag frågade kvinnan i kassan om hon kunde hjälpa mig att hitta det jag ville ha. Absolut, sa hon.

Bakom mig seglade en annan kvinna upp och sa att hon visste vad jag behövde. Hon var varm och generös och tog fram det hon tyckte jag skulle ha. Jag sa att det nog inte var det jag letade efter och hon sa JO! Det här är jättebra! Jag använder det till mitt hår. Superbra!!

Jag sa igen att jag och hon inte hade samma preferenser och inte heller samma hår och bad igen, kvinnan i kassan att hjälpa mig. Jag vet vad jag behöver liksom.

Men den andra gav sig inte. Hon insisterade. Sa att henne förslag var det bästa för mig och jag sa, igen. Nej tack.

Det blev lite dålig stämning.

Så klart man vill göra någon glad. Så klar man vill att det där bästa man själv har och använder ska rekommenderas till andra. Det fattar jag. Men fråga alltid varför du gör saker. Fråga alltid VARFÖR.

Anledningen till att den här personen tryckte på mig sin bästa grej var ju inte för min skull. Hade hon lyssnat på mig så hade hon förstått att jag helt enkelt inte ville ha den produkten. Och om hennes ”varför” hade varit att göra mig glad så hade hon backat. Det gjorde hon inte och hennes ”varför” var något helt annat. Kanske att bara få beröm och bekräftelse för att hon var så snäll som tipsade om en bra grej. Det är helt okej.

Men då handlade det om henne. Inte vad hon ville göra för mig.

Så ofta som konflikter uppstår för att man gör något för någon annan som kanske inte vill ha det där du gör. Jag var på ett sjukhus en gång. Avdelning 1 (kan vi kalla dom) var sura på att avdelning 2 inte uppskattade allt de gjorde för dom.

När vi nystade i allt visade det sig att avdelning 1 gjorde saker för avdelning 2 som dom inte ens hade bett om och inte heller behövde. Det resulterade i att avdelningarna blev osams och avdelning 1 inte kände sig så uppskattade.

Avdelning 1 hade gjort det de gjorde för att få bekräftelse. Inte för att hjälpa avdelning 2.

Det är alltid ALLTID viktigast att fråga sig själv varför man gör det man gör. Och det är helt okej att göra saker för att få bekräftelse men då kan man inte förvänta sig att så sker. Om man inte lyssnar in först. Och frågar vad den personen man pratar med verkligen vill ha och önskar och behöver.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *