Återhämtning fem gånger per dag

Nu är mitt jobb intensivt. Jag reser fem dagar i veckan och föreläser på olika platser i landet lika många gånger minst.

Jag vet hur jag måste återhämta mig, ATT jag måste återhämta mig. Förr trodde jag att återhämtning var att åka bort en vecka och hur skulle man kunna HITTA en vecka att åka bort på ….? Så det blev ingen återhämtning direkt. Idag vet jag bättre.

Återhämtning behöver vi minst fem gånger per dag. Att ta micropauser under dagen har visat sig vara långt mer effektivt än att ta längre pauser med längre mellanrum.

I veckan var jag i Piteå (och i Luleå, Borlänge, Romme, Malmö, Lund och Stockholm) och när jag fick en egen fantastisk loge på Pite Havsbad och hade en timme till godo innan det var dags för min föreläsning var det ett enkelt val: SOV.

Med träning (!) har jag blivit bra på att somna mitt på dagen en liten stund (tror det kommer av många år i Italien där siesta på sommaren är icke förhandlingsbart) så jag somnade i en skön soffa med dagsljus i ansiktet och med jackan som täcke. Hann drömma lite och klev upp, borstade tänderna, fixade make-up och var … som ny.

Är du här? Hur återhämtar du dig?

Jag har ingen aning om vem som läser och det känns lite märkligt. Är du här? Skriv en kommentar, säg hej eller något annat eller ge mig tips på micropauser för återhämtning?

4 reaktioner på ”Återhämtning fem gånger per dag”

 1. Margot Andersson

  Nu pensionär men arbetat många år i förskolan
  En utopi att ens kunna ta nån micropaus Knappt hinna gå på toa
  Stressad under rasten över hur resten av dagen ska lösas
  Insjuknade i utmattning för drygt 3 år sedan Fortfarande sviter av detta
  Tror det ser ut så på många arbetsplatser

  1. Christina Stielli

   hej! Jag vet ju hur ni har det och hur ni har haft det. Oerhört tufft arbetsklimat men som Ingela skriver här, små små micropauser är viktigast av allt och 2 minuter hinner man med trots tufft tempo.

 2. Jag strävar efter återhämtning under arbetsdagen i det lilla genom variation och fokus förflyttning. Tex kan jag stanna upp och bara titta ut genom fönstret 2 min, gå på toa och sitta på locket i 2 min med släckt ljus, gå med egna och andras sopor(ger glädje och får glädje) eller hämta vatten/kaffe/frukt till en kollega. De olika fokusförflyttningarna gör att hjärnans olika ”superkrafter” får vila och återhämtning. Jobbar dagligen med att hitta min mix för att må bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *