Jul = återhämtning, vila och soffhäng?

Visst kan det kännas stressigt både mentalt och i andningen. Nu inför jul. Jag har ju samlat på mig lite smarta tips:

🍃 Förbered redan nu hur arbetet inför jul ska fördelas, precis som du gör på din arbetsplats. För där finns väl ingen mamma som gör allt?

🍃 Låt julbordet bli ett knytkalas. Vilka i släkten tar med sig vilken mat till julfirandet? Ingen hinner göra allt, men alla hinner göra något. Med lagom belastning blir det roligare.

🍃 Om man vill ha julklappar – köp på nätet och hämta eller få hemlevererat när det passar dig. Då kan du lättare planera din tid och slipper den kollektiva svettiga stressen i handeln.

🍃 Tänk bortom prylar, gemensamma upplevelser eller en UNICEF-gåva är en jättefin julklapp.

🍃 Fördela städningen i familjen. Dela upp det i rum, våning eller ansvarsområde (t ex en dammsuger och en annan pyntar).

🍃Låt barnen ansvara för julpyntet. De tycker ofta att det är roligt.

🍃 Våga ifrågasätt traditionerna … vad VILL du egentligen med julhelgen? Ha mod att ändra för att få vila, umgänge, äventyr eller vad det nu är som du ev vill ha. Ta upp det till diskussion i familjen i god tid, kanske inser du att ingen tycker en del av det stressfyllda som du gör för deras skull är så viktigt?

🍃 Sätt gränser. Om du deltar i julfirande som du inte trivs med kan du begränsa tiden till färre dagar eller timmar.

🍃 Om du har många barn och julavslutningarna kan ni dela upp dem i familjen. Föräldrar kan ta en, mor- eller farföräldrar kanske kan ta en annan.

På jobbet 👋🏼

☘️ Maxa inte tempot precis innan jul! Nu är det dags att planera klokt. Allt kanske inte behöver vara klart innan jul. Fundera på om uppgifter kan fördelas på ett bättre sätt.

☘️ Använd autosvar på mailen: ”Nu går jag snart på semester och jag ägnar dessa dagar till att

göra klart det som är påbörjat. Jag är tillbaka xxx. God jul!”

☘️ Gå ut på luncherna. Vi behöver minst 30 minuters dagsljus för att må bra.

☘️ Vi blir ALDRIG klara med jobbet. Den som har det renaste skrivbordet (om man har ett sånt) är inte den som mår bäst. Acceptera att du inte kommer bli klar med vissa saker, identifiera de saker som du inte absolut måste bli klar med.

Och ja, jag är den förste att läsa den här listan. Om och om igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *