Det där med distansarbete

Jag skulle nog våga säga att varenda uppdrag jag får och har nu framöver handlar om efterdyningar av pandemin. Man är trött och känslan av att vara omotiverad är påtaglig. Många som ska tillbaka till arbetsplatsen vill inte tillbaka, man har fått smak på att sitta hemma och rulla ur sängen på morgonen och svara på ett par mail samtidigt som man ser till så att barnen borstar tänderna. Några har räknat ut hur mycket tid de sparar på att inte sitta i bilköer på väg till och från jobbet (märkligt att man inte räknade ut det tidigare?). Och många arbetsgivare planerar för att personal ska kunna jobba hemma ett par dagar per vecka. Andra gör det inte. Det är så olika. Och just ja, någon har köpt en hund under pandemin som arbetsgivaren inte har lust att släppa in i kontorslandskapet … Stökigt. Minst sagt.

Såklart att det här är jobbigt. Det är ju en stor omställning, precis som det var när vi började med distansarbete. Vad som är viktigt tror jag, att komma ihåg, är att det fungerade att jobba på sin arbetsplats före pandemin. Då är det inte helt omöjligt nu, efter pandemin samtidigt som vi måste lära oss av allt vi har gått igenom och insett. Fantastiskt om vi alla kan få som vi vill men det är ju inte alltid det går.

Sedan har vi dom där som aldrig har jobbat hemma. Dom som har varit tvungna att gå till jobbet. Svårt liksom för en brandman att jobba hemma och ännu svårare för en sjuksköterska på IVA att rädda livet på folk hemma i vardagsrummet.

Häromdagen fick jag träffa 800 sådana, som aldrig har jobbat hemifrån eller på distans. ÅTTAHUNDRA! Det finns få saker som känns mer meningsfulla än att ge dem någonting av det jag kan … för det som dom gör för oss. Dom har stått mitt i pandemin med skyddsutrustningar och visir och munskydd, gått rakt in i riskerna med att bli smittad och de har burit runt på en massa oro för både sig själva och sin familj.

Om man känner sig irriterad, arg eller uppgiven för att man inte får jobba hemma varenda dag är det fullt naturligt men inte så hållbart. Lägg fram önskemål till chefen men glöm inte att uppdraget du och din arbetsgivare har måste komma först. Det är ju det som gör att lönen kommer. Försök att inte älta om det inte blir precis som du vill. Och kolla kollegorna. 46% av de tillfrågade i en studie som gjordes i november 2021 sa att de upplevde ångest och oro och stress. Framför allt för att de inte hade haft sociala kontakter under distansarbetet. Och nej, teams ersätter aldrig det sociala. Aldrig never ever. Ingen är längre sugen på en digital AW. Nu behöver vi mötas. Nu behöver vi ses.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *