När man behöver mer energi på jobbet

Eller en vanlig dag. Det finns så mycket spännande man kan göra för att faktiskt påverka dagen.

1. Sov, ät rätt och träna.

— Sov bättre: ställ inte klockan för att vakna i rätt tid, ställ klockan för att somna i rätt tid. Med ett alarm en timme innan det är dags att sova får vi hjälp att varva ner innan det är dags för kudden.

— Ät rätt: ”Vad skulle Stålmannen ha ätit?” Barn som får frågan tenderar att hellre nypa till sig en grönsak framför godis. Det fungerar även för oss som är vuxna.

— Träna: Du blir mer produktiv, stressar mindre och får mer energi. Det räcker med en liten promenad på lunchen.

2. Dygnsrytmen visar energitopparna.

Se över din dygnsrytm. Planera inte in uppgifter som kräver mycket energi när du vet att du inte är på topp. Idrottare vet att ta hänsyn till sin dygnsrytm för att ha förutsättningar för rekord.

3. Sätt rätt mål och håll tyst.

Energin avtar när jag formulerar mitt mål som: ”Jag ska vinna över ..” eller ”Jag ska göra det här felfritt.” Däremot om jag för mig själv säger: ”Jag ska bli bättre!” ökar energin. Dessutom avtar energin om jag går runt och pratar om mitt mål. Jag tappar lättare fokus då.

4. Agera som en optimist!

Soldater fick i uppgift att fullt utrustade gå 40 km. Hälften fick veta att det var en sträcka på 30 km, den andra hälften fick information om att det rörde sig om 60 km. När man mätte stressnivån såg man att den matchade förväntningarna, inte verkligheten. Ett positivt förhållningssätt ökar energinivån.

5. Gör det du är bra på.

Om du kan ha inflytande i ett projektarbete, se till att få uppgifter där du vet att dina styrkor finns. Det ger både dig och arbetsgruppen mer energi.

6. Avsluta!

Många bollar i luften? Öka energin genom att avsluta något. Det blir en vinst för hjärnan och ger mer energi för resten av uppgifterna.

7. Trött? Följ magkänslan.

Så länge hjärnan har energi (glukos) kan vi fatta logiska beslut. När vi blir trötta är det bättre att förlita sig på magkänslan ochdet undermedvetna istället för att belasta hjärnan som redan är trött.

8. Ladda genom att vara aktiv.

På kvällen, ladda för nästa dag genom att vara aktiv. Sämst för laddning är att shoppa, röka, dricka, äta och ägna timmar framför dator eller TV. Bäst är att träna, sporta, lyssna på musik, träffa vänner och umgås med familj.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *