Obekvämt? Bra.

Någon sa till mig en gång: If it feels comfortable, you are in the wrong place.

Jag vill ju gärna utmana mig själv och jag gjorde det i veckan. Jag har aldrig paddlat kajak och som Pippi Långstrump sa: Det här har jag aldrig gjort, då kan jag det säkert.

Så på sommarens varmaste dag hade jag hyrt en privat guide och en kajak i fyra timmar.

Jag bor i Stockholm och stället jag hittade när jag sökte på webben var Skärgårdens Kanotcenter. De har olika turer på sin hemsida och jag bokade familjepaketet och sa att jag var en person. I familjen. Klappat och klart.

Tog bussen från Tekniska Högskolan, 30 minuter ut till Resarö och letade upp stället som låg tvärs över gatan. Möttes av så många fina människor och en slänt ner mot havet och en brygga och massor med kajaker.

Hälsade på min fina guide, Ruben och fick flytväst, en kanot och matsäck. Och en paddel. Han visade allt jag behövde veta om kajaken men ärligt talat … det var så mycket så jag tänkte nog mest att ja ja, det löser sig. Inte minst för att han förklarade hur jag (och han) skulle göra om jag välte. Just det han sa om det där om att välta hörde jag nog inte heller riktigt. Solen var varm och jag skulle sitta med benen så där och vicka på hela farkosten för att känna in balanser och hålla i paddeln och ha koll på pedalerna och rodret.

Sedan for vi ut.

Först paddlade vi runt i lugn sjö där det kom någon enstaka båt så att jag kunde lära mig hur jag skulle hantera vågor. Jag fick hälsa på fem svanpar med ungar som låg inbäddade i djup vass och jag fick bekanta mig med allt jag skulle tänka på. Och så paddlade vi ut på riktiga havet.

Vi höll oss nära strandlinjen och jag styrde och trampade på pedaler och paddlade och armarna började kännas och solen brände i nacken. Vi stannade för fika på en klippa och han badade och jag drack kaffe utan mjölk. Vidare ut över farleder där vi skulle paddla supersnabbt för att inte komma nära Vaxholmsbåtarna (pga lite för höga vågor för mig), in i en kanal jag aldrig hade trott fanns i den här skärgården och ut på andra sidan och folk på stränderna, på sina verandor och på klipporna vinkade och vi sa hej och paddlade vidare.

Fyra timmar senare var vi tillbaka och jag bad om att få vila en stund innan jag tog bussen hem igen.

Dagen efter … alltså jag kan inte göra någonting utan att en muskel känns. Jag har träningsvärk i varenda del av kroppen! Alldeles underbart.

Min guide berättade om hur det var när han skulle börja på Skärgårdens Kanotcenter. Han hade frågat: ”Vad är det ni gör här?”

”Här gör vi människor glada.”

Precis så. TACK. Ett ställe ALLA skulle besöka. Om man vill paddla kajak i havet med underbar personal.

Mer på mitt instagram.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *