Men det kommer väl inte som en överraskning?

>> Ett viktigt inlägg om stress

Jag tänkte ett tag att NU NU har vi lärt oss och ingen kommer att stressa någonsin igen och så läste jag om en kvinna som åkte på semester med sin man och sina tre små barn och på ALLVAR tänkte att det skulle vara semester. Hon kom hem och var helt slut och grät och undrade SKA DET VARA SÅ HÄR? 

Ja. Precis så ska det vara och om man åker på semester med ambition att ligga och läsa i en vecka med tre små barn (vilket hon hade gjort) … då har man inte fattat att det inte GÅR att göra allt man vill. Om man inte vill svimma av stress.

Stress är inte farligt. Det är stress utan återhämtning som är farligt. Många menar att de ska återhämta sig på semestern eller till helgen men återhämtning behöver ske oftare för den som har ett stresspåslag flera dagar i veckan. Vi fungerar inte så att vi kan ”spara” återhämtningen till senare. Den behöver läggas in regelbundet.

Stress är när jag tror, inser eller förstår att mina resurser inte räcker till för de krav jag har. Antingen har jag krav från omgivningen eller, som det är oftast, krav från mig själv. Om jag t.ex. anser att man ska ha städat inför varje helg (mina krav på mig själv) men ser att jag inte hinner med det eftersom timmarna går åt till att skjutsa barn till simskolan så kommer jag att bli stressad eftersom resurserna (timmarna) inte räcker till för kraven.

Vi behöver börja i rätt ände och det viktigaste vi kanske kan starta med är att sänka ambitionerna i det liv vi har och redan tidigt börja träna på återhämtning. Återhämtning kan vara svårt för många, särskilt de som är högpresterande, då kan det vara bra att börja träna på sådant redan innan man känner sig stressad. Det är ungefär som när vi pratar om fysisk träning, man tränar förebyggande eller inför ett längre lopp t.ex. Det är samma sak här, tränar man återhämtning orkar man mer.

Träna återhämtning
Ligg på soffan i 10 minuter. Om man upplever det som svårt är det en rätt tydlig larmsignal att träningen faktiskt är livsviktig. Kan man inte enkelt ligga på soffan i 10 minuter utan att känna sig rastlös så har stressen gått lite för långt. Öka sedan till 20 minuter och gör det två gånger per dag. UTAN mobilen. 

Sänk ambition och krav
Det. Går. Inte. Att. Göra. Allt. Man. Vill.
I vissa perioder i livet är det omöjligt att göra allt man vill. Jag skulle vilja påstå att det inte går att ha två barn samtidigt som man arbetar heltid båda två OM man inte har någon form av uppbackning som kanske en barnflicka eller morföräldrar men att tro att man kan bolla två heltidsjobb med två barn … det är att ha för höga ambitioner och krav på sig själv.

Var ledig när du är ledig
Nej, det är inte att vara ledig om man samtidigt är ”tillgänglig” på mobilen. Hjärnan får inte den avkoppling den behöver och du får aldrig ner aktiviteten till det viloläge som behövs. Vi behöver jobba för att bli hållbara och arbetsgivare behöver vara tydliga med hur tillgänglig medarbetarna ska vara under ledig tid för att de ska orka jobba i längden.

Lämna jobbet på vägen hem
Se till att ha en fysisk plats där du lämnar jobbet. Det kan vara ett träd du passerar på vägen till och från jobbet, ett hus, en kulle, en kyrka? När du passerar just den platsen lägger du ner jobbet där, mentalt förstås. När du passerar samma plats dagen därpå på väg till jobbet ”plockar du upp” jobbet och fortsätter. Får du en jobbrelaterat samtal på kvällen hemma ska du kunna säga: ”Tyvärr, jag vet inte, jag lämnade jobbet vid kyrkan på vägen hem idag.”

Räkna timmarna
Vi har 24 timmar på ett dygn. En insikt kan vara att se hur jag fördelar dessa. Vi jobbar kanske 8 timmar, lunch 1 timme, sömn i 7 timmar, vi har kanske restid upp till 2 timmar och sedan måste vi räkna med hemarbete (ingår städa, handla, tvätta, gå på toaletten, hämta och lämna barn etc) på 4 timmar. Med just den här ekvationen har jag 2 timmar kvar. Dessa ska räcka till alla annat jag vill göra. Träning, egen tid, vänner och inte minst – barnens aktiviteter.

Barnen kan ha tråkigt
Jag möter många som har massor av aktiviteter för sina barn i veckorna. En del har två per barn och faktiskt har jag mött en del som har tre aktiviteter per barn. Här vet jag inte vad som har hänt den senaste tiden men det är definitivt någonting som triggar vårt tempo. En aktivitet per barn är fullt tillräckligt om vi själva ska orka och inte bli sjuka och barn KAN ha tråkigt. Någon sa en gång: ”Ur leda föds kreativitet.” Om de kommer och säger att de har tråkigt kan man säga: ”Bra, fortsätt med det en stund till.”

Gör en sak i taget
Måste jag lyssna på ljudbok när jag går i skogen eller kan jag njuta av ljuden i skogen utan ljudbok och lyssna på ljudbok när jag ligger i soffan? Många tror att om vi gör två saker på samma gång är vi mer effektiva. Det kan inte vara en större missuppfattning. Ingen hjärna i världen är gjord för att göra två saker på samma gång. Inte ens kvinnornas hjärnor. Gör en sak i taget för att bli mer hållbar.

Gå ut i naturen
Det kan låta tjatigt men går inte att understryka tillräckligt mycket. Hela kroppen slappnar av i naturen. Idag är många ute i naturen men alltid med någon aktivitet. Visst är det bra och viktigt att röra på sig men att gå ut i naturen och bara vara närvarande är en livsviktig och relativt enkel form av återhämtning. Studier visar att vi sänker blodtrycket och får ett påslag av signalsubstanser som ger oss välmående bara genom att placera fötterna i gräs. Eller hålla om ett träd.

Börja träna återhämtning innan de första varningssignalerna kommer:
– Jag sover dåligt, svårt att somna eller kanske jag vaknar tidigt och inte kan somna om? Det är en av de första varningssignalerna som uppstår när stressen håller på att gå överstyr.
– Plötsliga utbrott av ilska? Jag kanske slåss med växelspaken och skriker några väl valda svordomar … eller trasslar ihop en plastpåse när jag ska handla snabbt … eller inte hittar mitt busskort och blir vansinnigt arg eller kanske jag till och med börjar gråta? Viktig varningssignal.
– Magen strular. OBS – nu försöker kroppen berätta något för dig. Sjukskrivningar på grund av alltför långa perioder utan återhämtning i en stressig tillvaro kostar enorma pengar. Att förebygga genom att börja träna återhämtning redan innan stressymptom visar sig är en god investerad tid.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *