Sola för sjutton!

Nej det kan man inte obehindrat om man har en sjukdom eller om man har haft malignt melanom eller ligger i riskzonen etc. Självklart inte. Men studien som presenterades i en dagstidning nyligen visar tydligt på att vi mår mycket bättre om vi solar, är i solen, inte undviker solen. Att det till och med gör att vi lever längre och minskar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

29 000 kvinnor följdes och det är spännande att läsa att det inte bara är D-vitaminen som är den enda positiva effekten utan också att solen frisätter kväveoxid, något man kopplar till den minskade risken hos soldyrkarna för att få kardiovaskulära sjukdomar. Läs hela studien här! Om du prenumererar på DN så finns studien sammanfattad och lätt begriplig hos dom.

När jag var liten solade man insmord med olivolja och aluminiumfolie under hakan. Idag är vi smartare. Och använder självklart solskydd. Nu vet vi också att det är livsviktigt att välja rätt solskydd. Vi vill inte sitta där med kroppen full av gifter (utöver de vi redan fått i oss) och vi vill inte se till så att koraller och hav far illa och det gör de om man väljer solskydd med Oxybenson. På Hawaii är vissa solskydd till och med förbjudna eftersom de på lång sikt dödar viktiga korallrev.

Kolla alltid på flaskan! Det finns symboler som visar på att man tagit bort de ämnen som är skadliga för havet. Biotherm och REN är två varumärken. Finns fler men kolla nog.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *