När ska man byta jobb egentligen?

Ny rapport visar att 42% överväger att byta jobb – hur vet man när det är dags att byta??

För de flesta har distansarbetet fungerat bra men nu tänker flera byta jobb. Årets Work Trend Index (görs av Microsoft i 30 länder, i Sverige tillfrågades 1000 personer) visar att 42% av de tillfrågade svenskarna överväger att byta jobb. För många har själva arbetet man är satt att göra blivit extra tydligt med distansarbetet. Plötsligt har du inte fikat, kollegor runt omkring dig, after work och konstlotteri. Istället har du stirrat dig fyrkantig i blicken på teams och zoom. Att stanna för länge på ett arbete som inte känns bra riskerar att du börjar må ännu sämre och då inte bara på jobbet, även utanför. 

Hur vet man att man är på rätt plats och om det är läge att byta jobb? Ställ dig följande frågor: 

  • Hur ser en riktigt bra jobbdag ut?
  • Det är kanske dags om man känner ångest på jobbet och bara längtar till helgen?
  • Utveckling är viktigt. Känner man inte att man utvecklas på jobbet kan det vara någonting som till slut blir lite för tungt.
  • Vad tycker du sämst om med ditt jobb idag? Är det kollegorna eller arbetsgivaren eller att du har en massa idéer som ingen lyssnar på? Det kan vara utmattande.
  • Om man tänker ett år framåt … vill du vara där du är idag .. då?
  • Varför gör du inte någonting annat? Vad hindrar dig?
  • Om du fick välja vilket jobb som helst i hela världen, vad skulle du välja då? Ligger DET yrket/jobbet nära det du har idag i dina värderingar? Om inte … då kanske det är dags att byta. 

Frågorna är ju till för att man ska kunna reflektera lite och fundera över det man är i just nu. Man kanske trivs på arbetsplatsen men vill vidare? Prata med chefen.

Saknar du utveckling? Kanske arbetsgivaren har någon kurs eller utbildning du kan gå? Fråga!

Men det viktigaste av allt. Att göra och arbeta med det man är bra på, det man kan och vill och det som känns rätt i magen … och det finns ett hav av olika alternativ. Oftast stannar vi för att vi inte vågar eller tror att vi kan eller tänker på vad omgivningen ska säga men om man frågar sig själv … då kan svaret bli ganska klart. Sedan är det bara att ta tag i det som måste göras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.